A Nike és az Adidas uralja Európát, a Puma és a Marcon a nyomukban liheg

Mostanra már kialakult Európa két legrangosabb versenysorozatának mezőnye. A Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában összesen 80 csapat vesz részt, mi pedig végignéztük, hogy a sportszergyártók hány együttessel képviseltetik magukat a nemzetközi porondon.

Azért olyan óriási nagy meglepetés az első két helyen nincs, hiszen a két legnagyobb sportmárka, a Nike és az Adidas rendelkezik a legtöbb csapattal. E két márka a 80 gárda közel felét, egészen pontosan 38-at „öltöztet”. Az abszolút csúcstartó a Nike, amely összesen 22 csapat mezszállítója a két versenysorozatban, ráadásul – nyilván a nagy számok törvénye alapján is – a legtöbb sztárcsapata is a pipás márkának van, hiszen olyan együttesek szerepelnek a 22-es listán, mint a Barcelona, a PSG, a Chelsea, az Internazionale, az Atletico Madrid, vagy az épp most nyáron Nike-ra váltó Liverpool.

Idén már a Liverpool is Nike mezben játszik

Persze azért a német Adidasnak sem kell a szomszédba mennie egy-egy nagy névért, hiszen többek között a Bayern München, a Real Madrid, a Juventus, a Manchester United és az Arsenal mezét is három csík díszíti. A Nike legfőbb riválisának 16 csapata van a BL és EL csoportkörében, így bár a lemaradás azért egyértelmű, mégsem olyan nagy a távolság.

Az Adidas zászlóshajója továbbra is a Bayern München

Ha a sportszergyártókat vizsgáljuk, akkor a Nike-Adidas duó után rendszerint a Puma szokott előkerülni, mint harmadik erő. Szigorúan számszaki alapon ez ebben az esetben is igaz ugyan, de gyakorlatilag nincs számottevő különbség a Puma és az olasz Macron márka között, már ami az öltöztetett csapatok számát illeti. A német sportszergyártó 10, míg a Macron 8 együttes mezeit szállítja ugyanis a BL-ben és EL-ben. Persze olyan szempontból ebben nincsen semmi meglepő, hogy a Macron az utóbbi években következetesen, és egyre nagyobb lendülettel erősödik az európai piacon.

Az önmagában nem ad okot a csodálkozásra, hogy Olaszországban erős a márka – a Serie A-ban öt csapata van, köztük a Lazio és a Sampdoria is –, azonban az már sokkal árulkodóbb adat a Macron erejéről, hogy a spanyol, a német és a francia első osztályban is több klubbal van már jelen. Sőt, 2019 nyara óta az UEFA hivatalos technikai partnere is, ennek köszönhetően pedig minden, az európai szövetség égisze alá tartozó sorozatban a játékvezetők a Macron ruházatát viselik. Ha ez nem lenne elég, a Macron az UEFA-val más téren is együttműködik, ennek köszönhetően több, az európai szövetséghez tartozó kisebb tagállam válogatottjának is az olaszok a mezszállítói, így Andorra, Fehéroroszország, Ciprus, Feröer-szigetek, Lichtenstein, Luxemburg és San Marino is Macronban szerepel már. Jól látszik tehát, hogy a márka az európai élmezőnyben már stabilan ott van – már ami a sportszergyártók versenyét illeti –, és valószínűleg nem kell neki sok ahhoz, hogy egy igazi topcsapattal az igazán nagy áttörés is megérkezzen.

A Lazio révén a Macron is ott van a BL-ben

Mindent egybevetve a kontinens két legrangosabb versenysorozatában azért elég színes az összkép. Bár akadnak kiemelkedő márkák, de így is elmondható, hogy a 80 együttest összesen 17 különböző gyártó öltözteti. Sokan közülük csak egy-egy csapattal vannak jelen a „térképen”. Többek között az Umbro (Dundalk), a Kappa (SS Napoli), a Hummel (Braga) vagy épp a FILA (Maccabi Tel-Aviv), sőt, találni egy olyan csapatot, az osztrák LASK Linz-et, amely saját márkás mezben állja a sarat meccsről-meccsre.

NIKE (22 csapat)

Atletico Madrid, Salzburg, Sahtar Doneck, Internazionale, Liverpool, Midtjylland, Sevilla, Chelsea, Zenit, Barcelona, Ferencváros, PSG, RB Leipzig, Roma, Young Boys, Molde, Zoeya Luhansk, Sparta Praha, Tottenham, Ludogorec, Slovan Liberec

ADIDAS (16)

Bayern München, Lokomotiv Moszkva, Real Madrid, Olympiakos, Ajax, Juventus, Manchester United, CSZKA Sofia, Arsenal, Rapid Wien, Benfica, Leicester, Celtic, Quarabag, Dinamo Zagreb, Feyenoord

PUMA (10)

Mönchengladbach, Manchester City, Marseille, Krasnodar, Rennes, Dortmund, Slavia Praha, PSV, AC Milan, Sivasspor

MACRON (8)

Lazio, Bruges, Nice, Lech Poznan, PAOK, Omonia Nicosia, Rreal Sociedad, Crvena Zvezda

JOMA (6)

Atalanta, Granada, Rijeka, Villareal, CSZKA Moszkva, Hoffenheim

NEW BALANCE (4)

Porto, Dynamo Kijev, Standard Liege, Lille

JAKO (3)

Leverkusen, Antwerp, Wolfsberger

UMBRO (1): Dundalk
KELME (1): Hapoel Beer Sheva
CASTORE (1): Rangers
KAPPA (1): SS Napoli
UNDER ARMOUR (1): AZ Alkmaar
HUMMEL (1): Braga
CAPELLI (1): AEK Athen
FILA (1): Maccabi Tel-Aviv
CRAFT (1): Gent
saját (1): LASK Linz

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.