3+1 tipp, hogy ne fázzunk az őszi/téli edzéseken

Az a fránya, csúnya ősz. Igaz? Nem elég, hogy sárgulnak a levelek, hogy egyre korábban sötétedik, de még a hőmérő higanyszála is könyörtelenül csúszik egyre lejjebb. Közeledik a tél is…

Ez persze már reggelente, a buszra várva, vagy munka után hazafelé tartva is elegendő ahhoz, hogy az ember egyre depresszívebb legyen, de ha még kora este edzésre is kell menni, vagy csak közeledik a bajnokság soros fordulója, akkor érezteti csak igazán negatív hatásait.

A hűvös, kicsit vacogós tréningekhez adunk néhány hasznos tippet, hogy ne a csípős levegő miatt maradjon emlékezetes egy-egy hajtós edzés.

1. Megfelelő aláöltözet

Ha az ember nyáron nekiindul, hogy belevágjon egy izzadós, tikkasztó edzésbe, sokszor nemhogy a mezt, de még egy ujjatlan atlétát is soknak tud érezni. Azonban az igazi ősz beköszöntével, amikor már érezni a zord tél közeledtét is, olykor még egy kabát is kevésnek tűnik a hűvös koraestéken.

De ne tévesszen meg senkit a hirtelen lehűlő levegő! Kabát helyett inkább azzal kell ilyenkor foglalkozni, hogy az évszaknak megfelelő aláöltözetről gondoskodjunk. Nadrág alá mehet egy leggings, az edzésen használt mez vagy póló pedig nem árt, ha egy testhez simuló, fázósságtól függően rövid, vagy akár hosszú ujjú aláöltözetre kerül rá. Ha így öltözünk az edzéshez, akkor nem csak a réteges öltözködés felmelegítő élményével lehetünk gazdagabbak, de a mozgásban sem lesz semmi, ami korlátozna minket. Sőt, a mai sportos aláöltözetek anyagának köszönhetően (főként poliészter és elasztán alkotja a szövetüket) attól sem kel tartanunk, hogy túlzottan beleizzadunk, hiszen ezen anyagoknak hála az izzadság kifelé könnyen távozik a ruhadarabból, amikor pedig már kint van, a pároslágás is jóval gyorsabban megy, mint egy békeidőkbeli pamutpóló esetén.

2. Készüljünk az esőre is

Sajnos november végéhez közeledve fel kell készülnünk arra is, hogy edzésen egyre gyakrabban találkozunk majd vízzel. És nem csak a belőlünk szivárgó izzadsággal kell számolnunk, hanem bizony az esővel is. Azonban ha kellően előrelátóak vagyunk, nem kell majd a tréning végén ázott kutyaként besomfordálunk az öltözőbe. Ma már nagyon sok, kifejezetten erre a célra tervezett vízálló széldzseki közül válogathatunk, amelyek nem csak a csepergő, szitáló vagy épp zuhogó esőtől védenek meg minket, de a metsző őszi szél ellen is egy plusz melegen tartó funkcióval veszik fel a harcot. Arról nem is beszélve, hogy ezek a sportos széldzsekik szerencsére köszönőviszonyban sincsenek a gyerekkorunkból ismert átmeneti-esőkabátokkal. Nem kell attól tartani, hogy belefülledünk az edzés során. A legtöbbjük ugyanis már „lélegző” anyagból készül, így miközben megvéd az esőtől, nagyon jól szellőzik is.

3. Jó melegítő, akár a hazaútra is

Bár a téli hótorlaszok még nem érkeztek meg, sokszor a nap is kisüt, és egész kellemes tud lenni a hőmérséklet, éppen ezért okozhat gontot az, hogy mit is húzzunk fel. Például közvetlenül edzés előtt, vagy akár a fárasztó másfél óra után, hazafelé baktatva. Merthogy a bermuda nadrág és a rövid ujjú póló már kevés, de a sarkvidéki hideg ellen védő eszkimó kabát még sok.

Ilyen esetben tökéletes választás egy melegítő szett. Az általa kölcsönzött sportos megjelenés mellett ugyanis a hűvöskés időben pont elegendő védelmet biztosít. A fázósabbak akár magához az edzéshez is felhúzhatják, de utcai viseletként is tökéletesen megállja a helyét. Kényelmes, viselőjének szabadságérzetet biztosít, és attól függően, hogy belebújós, vagy zipzáras változatot választunk, még „szabályozható” is. Ha hirtelen kisütne a nap a tréning közepén, vagy épp edzésre sietve.

+1. Melegítő kézre, nyakra, fejre

A sportfelszerelések gyártói lassan már tényleg mindenre gondolnak. Merthogy akadnak olyanok, akik különösen érzékenyek a hidegre bizonyos testrészeiken. Valakinek a keze fázós, más nem szereti, meg megfújja a szél a kobakját, de akad olyan is, aki sál nélkül még a szemetet sem szívesen viszi le, nem, hogy még eddzen is.

A fenti öltözékek mellett rengeteg egyéb kiegészítővel tehetjük komfortosabbá őszi edzéseinket. Vannak sportkesztyűk – amelyekkel már egy bedobás előtt sem kell attól tartani, hogy kicsúszik a labda a kezünkből –, akadnak az al-, és felkar számára extra védelmet nyújtó karmelegítők, vannak kötött sapkák, de speciális nyakmelegítők is, amelyek nem csúsznak le, és amelyeket nem kell folyton igazgatni, mint egy sálat.

Mint látható tehát, ha ősz, ha tél, nem kell már attól tartani, hogy ráfázunk, ha edzésre kell mennünk.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.