Legutóbb 59 éve nyertünk az angolok ellen

A magyar labdarúgó-válogatott szeptember 2-án Angliát fogadja a Puskás Arénában világbajnoki selejtezőn. Marco Rossi csapatának nagy szüksége lenne a bravúrra, ha ki akarja vívni a jövő évi vb-szereplést. A két válogatott több, mint 110 évre visszatekintő múltjára tekintünk egy kicsit vissza a csütörtöki meccs előtt a magyarfutball.hu segítségével.

Elöljáróban annyit mindenképpen érdemes kijelenti, hogy bizony összességében Anglia ellen nem győzelemre szoktunk készülni. Hiába az Aranycsapat 6-3-as londoni sikere 1953-ban, majd az egy évre rá Budapesten aratott 7-1-es győzelem, ezeken kívül összesen még háromszor sikerült Anglia legjobbjait legyőznie a magyar válogatottnak a történelem során.

Node, kezdjük az elején. A két nemzet hivatalos válogatott összecsapáson először 113 évvel ezelőtt, 1908-ban találkozott egymással. A magyar fővárosban, egészen pontosan a Millenárison rendezett meccsen nem született meglepetés, hiszen a futball szülőhazájából érkező vendégek alaposan elagyabugyáltak minket, magyar szempontból ugyanis egy 0-7-tel kezdődött a két futballnemzet rivalizálása. Egy esztendővel később két újabb meccs következett, de azokban sem volt sok köszönet, egy 4-2-es, és egy 8-2-es angol siker következett ugyanis a sorban.

Már a 30-as éves közepén jártunk, amikor elérkezett az első magyar győzelem is, az Üllői úton 2-1-re sikerült legyőzni a szigetországiakat. Innen pedig már is kellett olyan sokat várni, hogy elérkezzünk egy olyan időszakhoz, amikor négyszer egymás után is a magyar futballistáknak járt a taps a lefújás után.

Puskásék 1953-ban világraszóló eredményt értek el a Wemblyben

A honi futballegendáriumok alfája és omegájaként emlegetett 6-3 után ugyanis újabb három magyar siker következett, sorrendben 7-1, 2-0 és 2-1. Bár a legszűkebb az utolsó volt, mégis a legértékesebbnek tekinthető, hiszen az már – első alkalommal a két csapat közös történtében – tétmeccseb született, az 1962-es világbajnokságon. És ez volt az a pillanat is, amikor az egymás elleni örökmérleg tekintetében mi álltunk jobban, hiszen 9 mérkőzés után 5 győzelem és 4 vereség szerepelt Magyarország neve mellett.

Dárdai Pál nem kis gólt lőtt Angliának 2006-ban, de az is csak a szépítésre volt elég, 3-1-re kikaptunk

A csodás pillanat azonban elillant. Olyannyira, hogy Angliát bizony azóta sem tudtuk többször legyőzni, pedig 1962 óta 13 alkalommal csapatunk össze velük. Ezen találkozók során azonban nyolcszor még csak gólt sem tudtunk szerezni – összesen is csak ötöt –, közben pedig kaptunk 25-öt. Nem is csoda, hogy az utolsó 13 mérkőzés mérlegét a 11 vereség mellett csupán 2 döntetlen javítja valamelyest. Igaz az egyiket sokáig megjegyeztük, köszönhetően Hrutka János emlékezetes szabadrúgásának…

Az utóbbi 21 évben összesen kétszer játszottunk Anglia ellen, mindkétszer idegenben, és mind a kétszer vereséggel zártunk.

A lecke tehát fel van adva a Marco Rossi vezette magyar válogatottnak. Egy 59 éves nyeretlenségi szériát kellene valahogyan átadni a múltnak, ugyanis egy bravúrszámba menő győzelemmel lépéselőnybe kerülhetnénk selejtezőcsoportunk valamennyi tagjával szemben. Persze, ha csoport első helye helyett inkább areálisabbnak tűnő második pozíciót figyeljük árgus szemekkel, akkor bizony egy döntetlen is nagyon sokat érhetne még a végelszámolásnál.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.