Az Adidas a fenntartható jövő felé halad

PrimeBlue, és PrimGreen. Ez a két technológia az, amely a következtő években széles körben meg fog jelenni az Adidas kollekcióiban. Két olyan technológia, amelynek célja a műanyag hulladék megszüntetése.

Az Adidas már évek óta az ökológiát helyezi prioritási listájának középpontjába. Közismert például a német márka elkötelezettsége a Parley For The Oceans Alapítvány iránt, amely felhívja a figyelmet az óceánokban található műanyag hulladékokra, és az Adidas mérnökei a közelmúltban egy 100%-ban újrahasznosított anyagból készült futócipőt is megterveztek. A különböző projektek, amelyek abba az irányba haladnak, amelyeket a sportszergyártó már régóta ígér, véget vethet a műanyag hulladékok idejének, csökkentheti a szén-dioxid kibocsátást és ennek eredményeként az Adidas 2050-re elérheti a klíma-semlegességet. E kiemelt célok elérése érdekében az Aidias a közelmúltban alkotott meg két új, fenntartható technológiát, amelyek 100%-ban újrahasznosított poliésztert alkalmaznak, a PrimeBlue-t és a PrimeGreen-t.

Az UltraBoost 20-as futócipőt 100%-ban újrahasznosított poliészterből készült

PRIMEBLUE ÉS PRIMEGREEN, AZ ADIDAS ÚJ ESZKÖZEI

Ha valaki ellátogat az Adidas weboldalára, és beírja a keresőbe a PrimeBlue vagy a PrimeGreen szavakat, jelenleg leginkább az úszás és a futás világához tartozó termékeket találhat. Az előttünk álló hónapokban azonban, az ezeket a technológiákat tartalmazó termékek katalógusa jelentősen fog bővülni. Például a gyártó amerikai weblapján már találkozhatunk azokkal a labdarúgó termékekkel is, amelyek PrimeGreen technológiával készültek. Ez, az amúgy kiváló összetételű anyag a világ legnagyobb csapatainak mezeiből még hiányzik, de az idei év második felében már ott is megjelenhet. Ez elengedhetetlen is ahhoz az Adidas számára, hogy 2020 végére elérje, hogy a cég által felhasznált poliészter legalább 50%-a újrahasznosított műanyagból készüljön, és továbbra is elkötelezett legyen a műanyag hulladékok felszámolása mellett. A PrimeGreen egyszerűen csak kiegészíti a PrimeBlue technológiát, amelyről egyelőre sokkal többet tudunk. Ez valójában a korábbi szövet egy új elnevezése, amely tartalmazza a Parley, Ocean Plastic kezelését, és megjelenik a márka néhány emblematikus termékében, mint például az Ultraboost 20-as futócipőben, vagy a futball világának legnagyobb bajokságaiban szereplő csapatok öltözékeiben. Ezeket megtalálhatjuk az Adidas csapatruházati modelljeiben, az Adidas Redy vagy a HeatDry technológiák mellett. Azonban a PrimeBlue és a PrimeGreen gyártási folyamatra vonatkozó, nem pedig a szellőzést, vagy a kényelmet biztosító technológiák.

Ez a két, kiemelkedő, új technológia a gyártó három lépéses stratégiájában, az első lépés részét képezi. Az első lépés tehát újrahasznosított anyagokból történő gyártás, amelyeket az Adidas a PrimeBlue és PrimeGreen szövetek bevezetésével támogat. A második lépés azon elvre alapul, hogy a cég ténylegesen újra felhasználja a már egyszer felhasznált gyártási anyagokat. Olyan termékek készítése, amelyeknek lesz második, akár harmadik „életciklusuk” is. Ilyen például a 100%-ban újrahasznosított anyagból készült futócipő. Végül az Adidas stratégiájában a harmadik lépés az lenne, hogy a gyártó minden egyes terméke újrahasznosított legyen, és minden terméket újra is hasznosítsanak, mielőtt az visszakerülne a természetbe.

– Hisszük, hogy a sport által megváltoztathatjuk az életünket, és elkötelezettek vagyunk ezen változás megteremtése mellett – mondta James Carnes, az Adidas stratégiai alelnöke. – Már 1998 óta fejlesztünk, és vezetünk be újításokat a műanyag hulladék megszüntetése érdekében. Elkötelezettek vagyunk, hogy 2024-ig megszüntessük a szűz poliészter felhasználását termékeinkben, ez segít közelebb kerülni egy fenntarthatóbb üzleti vállalkozás működtetése felé.

2021-től az MLS lehet az Adidias „laborja”

Az Adidas még évekig az Észak-amerikai labdarúgó bajnokság (MLS) kizárólagos mezszállítója, és a cég ki is akarja használni ezt a különleges státuszt, hiszen egyfajta külső „laboratóriumként” fogja használni az MLS-t. Valójában jóval a nagy európai klubok előtt, az MLS csapatainál vezették be az első focimezeket a Parley For The Oceans-szel való együttműködés keretében. Ezt az Adidas ismét alkalmazni fogja, ugyanis vállalta azt, hogy 2021-ben, kiemelt amerikai sportpartnereivel (MLS, NHL, NCAA) együttműködik majd a tartósabb, újrahasznosítható öltözetre való átállás érdekében.

Az MLS-ben már sok csapatnak újrahasznosított anyagból készült mezeket készít az Adidas

Ezt követően, 2024-től az Adidas kizárólag újrahasznosított poliésztert fog használni valamennyi termékében, a PrimeBlue és a PrimeGreen szövetek bevezetésével, és fejlesztésével. A német márka 2030-ra 30%-kal szeretné csökkenteni ökológiai lábnyomát (a 2017-es adatokhoz képest), a divatipar éghajlat-politikai chartájának részeként. Végül, 2050-re a klímasemlegesség elérése a cél. A cég németországi üzemeiben, a felhasznált villamos energiát már szinte teljesen, megújuló energiaforrásokból nyeri.

Talán a közeljövőben felfedezhetik a 100%-ban újrahasznosított anyagból készült focicipőket is? Már csak egy lépésre vagyunk tőle…

A fenti cikk a footpack.fr oldal vonatkozó cikkének fordítása

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.